Wanneer heb je recht op het verminderd registratierecht voor het renoveren van een woning?

Iedereen die de afgelopen jaren een woning gekocht, verkocht, gehuurd of verhuurd heeft, weet dat het EPC-label top of mind is. De EPC-waarde is namelijk een belangrijke factor om de waarde van een huis of appartement te bepalen. Maar no worries, het blijft interessant om een oudere woning te (ver)kopen dankzij het verminderd registratierecht. Je kan hierop aanspraak maken bij het energiezuinig renoveren van een woning.

Verminderd registratierecht voor het renoveren van een woning: de feiten

Sinds 1 januari 2022 geldt in Vlaanderen een verminderd registratierecht voor mensen die een woning kopen en van plan zijn deze woning te renoveren. Normaal bedraagt het registratierecht 3% (in 2021 was dit nog 6%), maar dit kan verlaagd worden naar een voordelig tarief van 1% (tegenover 5% in 2021) indien je de woning energiezuinig maakt en/of grondig renoveert. Concreet spreken we over ingrijpende energetische renovaties (IER).

Verlaagd tarief voor registratierecht: de belangrijkste voorwaarden

Om van het verminderd registratierecht te genieten, moet de koper zich verbinden tot het uitvoeren van ingrijpende energetische renovatiewerken. De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • Het (na)isoleren van minstens 75% van de bestaande en nieuwe scheidingsconstructies van het beschermd volume.
  • Het volledig vervangen van de verwarming, isolatie, koeling of luchtcirculatie.
  • Het indienen van een EPB-aangifte die de renovatiewerken staaft, en dit uiterlijk binnen de 6 jaar na het verlijden van de authentieke akte.De koper is ingeschreven op het adres van de betreffende woning in het bevolkingsregister, en dit binnen de 6 jaar na het verlijden van de aankoopakte.

Daarnaast moet de woning ook voldoen aan de voorwaarden voor het verlaagd tarief voor de enige eigen woning. De volledige lijst van voorwaarden vind je op de website van Vlaanderen.be.

Verminderd registratierecht: de aanvraagprocedure

Het verminderd registratierecht van 1% wordt niet automatisch toegepast. De koper kan het verlaagd tarief op twee manieren aanvragen:

  • De koper vraagt de onmiddellijke toepassing van het tarief aan in de notariĆ«le akte. In dit geval voorziet de notaris de nodige vermeldingen.
  • De koper vraagt de vermindering achteraf aan, wanneer hij in het bezit is van een EPC-Bouw. Hij vraagt een teruggave van de 2% te veel betaalde belasting bij de Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) aan.

Indien blijkt dat de woning aan 1 of meerdere voorwaarden niet voldoet, zal de koper aanvullende rechten moeten betalen. Hierop wordt ook een belastingverhoging van 20% toegepast. Heb je als koper genoten van de bijkomende vermindering, dan moet hij ook deze vermindering terugbetalen.

Het verminderd registratierecht: de beloning van energiezuinig renoveren

Het verminderd registratierecht is duidelijk: ingrijpend energetisch renoveren zorgt dat je flink wat kan besparen op registratierechten. Je kan trouwens ook genieten van lage intrestvoeten indien je jouw woning energievriendelijk renoveert. Daarnaast kan je via de Vlaamse overheid tot 60.000 euro renteloos lenen om een huis of appartement met een slechte energiescore te transformeren tot een pand met een gunstig EPC-label. Laat je dus EPC-gewijs zeker niet afschrikken om een oudere woning te kopen, want het verminderd registratierecht zorgt voor een interessant financieel voordeel.

Op zoek naar een woning om energiezuinig te renoveren?

Bekijk onze selectie woningen die te koop staan