Hoe belangrijk is het EPC bij de verkoop van je huis?

Thuis minder energie verbruiken is niet alleen goed voor het klimaat maar ook beter voor je portemonnee. Het energieprestatiecertificaat (EPC) geeft kopers meer informatie over de energiezuinigheid van een woning en maakt ze zo ook bewuster van de energie die een woning verbruikt.

Wil je je woning verkopen (of verhuren), dan moet je in het bezit zijn van een energieprestatiecertificaat (EPC).

Dat is een attest waarin een erkende energiedeskundige een score geeft aan de energieprestaties van je huis of appartement. De specialist komt aan huis voor een energie-audit en bekijkt niet alleen de verwarmings-of waterinstallatie maar bijvoorbeeld ook ventilatie, isolatiewaarden van ramen en deuren of de aanwezigheid van zonnepanelen.

EPC-kengetal

Op basis van de bevindingen van de deskundige krijg je een score (het EPC-kengetal) die uitdrukt hoeveel energie je woning verbruikt per vierkante meter per jaar. Hoe lager je EPC-kengetal, hoe beter de energiescore van je huis of appartement is. De experten wijzen ook op de zwakke punten en doen aanbevelingen om het kengetal te verbeteren.

Lees zeker ook ons blogartikel over de elektrische keuring van je huis of appartement.

Impact van je EPC op de verkoop

De EPC-score was tien jaar geldig. Verkoop je je woning binnen de tien jaar na het opstellen van het attest, dan moet je geen nieuw laten opmaken.

Let wel, sinds 2022 hou je hier maar beter rekening mee: “Wijziging EPC bij verkoop eigendom vanaf 2022”.

Zijn er werken uitgevoerd die de energiescore verbeteren, dan doe je er wel goed aan een nieuw attest te laten opmaken. Kreeg je woning een goede score, dan kan je dit immers gebruiken als argument bij het bepalen van de verkoopprijs. Kunnen de nieuwe eigenaars besparen op hun energiefactuur door jouw uitgevoerde werken, dan is het perfect te verantwoorden dat je een hogere prijs vraagt.

Om de koper correct te informeren moet de EPC-score al bij de opstart van de verkoopspubliciteit vermeld worden. Ten laatste bij de ondertekening van het compromis moet het originele certificaat aan de koper worden bezorgd.

Tot slot bestaat er nogal wat verwarring over het verschil tussen EPB en EPC. EPB staat voor ‘Energieprestatie en binnenklimaat’. Dat attest moet opgesteld worden bij een nieuwbouw of grote verbouwing. In een EPB-berekening worden de materialen waaruit het gebouw is opgetrokken en de installaties vrij gedetailleerd weergegeven. Een EPC-attest moet opgesteld worden bij het verkopen of verhuren van een woning. Wil je meer informatie hierover? Contacteer dan onze experts.

Ben je van plan je huis of appartement zelf te verkopen? Download dan nu onze gids!

Downloaden