Wijziging EPC bij verkoop eigendom vanaf 2022

EPC's uit 2018 zullen geen 10 jaar geldig zijn, in tegendeel. Voor de verkoop van een woning of appartement zal het EPC amper 3 jaar geldig zijn.

Wie zijn woning of appartement verkoopt na 1 januari 2022 zal moeten beschikken over een EPC-attest recenter dan 2019. Indien je EPC bijvoorbeeld dateert uit 2018, dan zal dit attest niet langer geldig zijn en moet je een nieuw exemplaar aanvragen.

Grondige vernieuwing van het EPC

Het EPC onderging in 2019 een paar grondige vernieuwingen. Dat betekent dat EPC’s die dateren van voor die wijziging, niet meer conform de vereisten zijn. Daarom kan het certificaat vanaf 1 januari 2022 niet meer gebruikt worden bij de verkoop van woningen en appartementen.

Het certificaat blijft echter wel geldig als het gaat om de verhuur van een woning of appartement. Een EPC van maximaal 10 jaar oud, hoeft dan niet vernieuwd te worden.

Leestip: Dit zijn alle attesten die je nodig hebt voor een vlotte verkoop

Meer details

Alle notariële aktes die verleden worden vanaf 1 januari 2022 zullen dus een recent EPC vereisen. Let wel: ook compromissen getekend in 2021, maar aktes verleden in 2022, zullen een nieuw EPC vereisen.

Een nieuw EPC is ook noodzakelijk om te genieten van 2 financiële voordelen. Wie wil genieten van de EPC-labelpremie en het renteloze renovatiekrediet, moet een EPC kunnen tonen van na 2019.

Van plan om zelf je woning te verkopen? Download dan onze gids vol handige info!

Gratis gids downloaden