Moet je je tweede verblijf aangeven in de belastingaangifte?

Tweede verblijf aangeven in je belastingaangifte

In je belastingaangifte moet je natuurlijk je tweede verblijf aangeven. We leven nu eenmaal in België. Hoe je dat doet, leggen we hier uit.

Anders dan bij je eigen gezinswoning moet je je tweede verblijf aangeven bij je personenbelasting, de belastingbrief die je dus elk jaar krijgt. Hiervoor geef je het niet geïndexeerde kadastraal inkomen (KI) in. Bij de aankoop van je droomappartement aan zee, hou je dus niet enkel rekening met de aankoopkosten, maar ook met de verschillende belastingen.

Als eigenaar van vastgoed betaal je jaarlijks onroerende voorheffing, of de grondlasten. Maar daarmee zijn niet alle belastingen vereffend. Je moet je tweede verblijf eveneens aangeven in je personenbelasting. Ook als je het alleen voor privédoeleinden gebruikt, niet verhuurt dus, en je er geen inkomsten mee verdient.

Tweede verblijf aangeven is anders dan bij gezinswoning

Je gezinswoning hoef je niet aan te geven in je jaarlijkse belastingaangifte. Behalve dan als je een deel van je woning voor je beroep gebruikt. Bij een tweede verblijf is dat dus anders en volstaat het jaarlijks betalen van de onroerende voorheffing niet.

Kadastraal inkomen

Heb je een tweede verblijf aan de kust, dan word je belast op basis van het geïndexeerd kadastraal inkomen, verhoogd met veertig procent. Eventueel betaalde intresten voor de financiering van je vastgoed kunnen in mindering worden gebracht. Het is de fiscus die de berekening maakt. Het saldo wordt bij je overige inkomsten gevoegd en belast tegen je hoogste tarief. Dat tarief kan oplopen tot 50% (exclusief gemeentebelasting).

Het financiële plaatje

Met het betalen van de onroerende voorheffing en het aangeven in de jaarlijkse belastingaangifte is de kous nog niet af. Heb je een appartement aan de kust, dan betaal je ook gemeentebelastingen en hou je beter ook rekening met kosten voor onderhoud, schoonmaak of verzekeringen.

Wil je investeren in een tweede verblijf, dan loont het om op voorhand het volledige financiële plaatje te bekijken. Onze experts geven je graag advies zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan bij de aankoop van je droomappartement aan zee.

Meer weten over de aankoop van een tweede verblijf?

We helpen je graag!