Hoeveel kost een appartement aan de kust je jaarlijks?

Maak je financiële huiswerk goed op voorhand zodat de totale kost van een appartement aan de kust duidelijk is. We helpen je graag.

Droom je steeds vaker van een tweede verblijf aan zee? Sowieso een goede zet, want aan zee is het altijd een beetje vakantie. Om goed voorbereid aan het avontuur te beginnen, lijsten we op wat een vastgoedinvestering aan de Belgische kust je jaarlijks kan kosten.

Om alle wind in de zeilen te hebben, stippel je de financiering van je tweede verblijf aan zee beter goed uit. Na de aankoopsom volgen nog kosten waar je best rekening mee houdt.

Personenbelasting

Anders dan bij je eigen gezinswoning moet je je tweede verblijf aangeven in je personenbelasting, de belastingbrief die je dus elk jaar krijgt. Hiervoor geef je het niet geïndexeerde kadastraal inkomen (KI) in. De fiscus indexeert het aangegeven kadastraal inkomen en verhoogt het met 40 procent. De intresten voor de financiering van het vastgoed kunnen in mindering worden gebracht. Het zo verkregen bedrag wordt bij je overige inkomsten gevoegd en belast tegen je hoogste belastingtarief.

Onroerende voorheffing

Ook als eigenaar van een tweede verblijf krijg je jaarlijks een aanslagbiljet voor de onroerende voorheffing (of ‘grondlasten’) in de bus. Dat bedrag wordt berekend op basis van het jaarlijks geïndexeerde kadastraal inkomen (KI) of dus een geschatte netto huuropbrengst. Hoeveel je hier moet betalen is ook afhankelijk van stad of gemeente. Het grootste deel van deze taks is voor het gewest en een kleiner deel voor de provincie en gemeente. Voor die laatste twee wordt er dan gesproken over opcentiemen.

Gemeentebelastingen

De Vlaamse kustgemeenten heffen een gemeentelijke belasting op tweede verblijven. Mensen met een tweede verblijf betalen opcentiemen in de gemeente waar ze gedomicilieerd zijn, maar daar heeft de kustgemeente waar ze hun tweede verblijf hebben niet veel aan. Een taks moet dat compenseren.

De ‘tweedeverblijfstaks’ is een belasting, verschuldigd door eigenaars van vastgoed die in een andere stad of gemeente hun domicilie hebben. Deze lokale taks verschilt van gemeente tot gemeente. Algemeen kun je stellen dat de tweedeverblijfstaks in de kustgemeenten schommelt tussen 420 en 1000 euro per jaar. Of je nu een villa of studio bezit, deze belasting houdt vaak geen rekening met de grootte of waarde van je tweede verblijf.

Naaste deze tweedeverblijfstaks rekenen sommige kustgemeenten ook een milieubelasting aan. Zo kan jij ook gebruik maken van het containerpark of de afvalophaling.

Kosten voor onderhoud, schoonmaak of verzekeringen

Ook je tweede verblijf aan zee moet onderhouden worden. Zeker als je weet dat je gebouw (vooral op de dijk) door de zilte zeelucht sneller zal verweren. Bij de aankoop van een appartement hou je als koper beter ook rekening met het onderhoud van de gemeenschappelijke delen, zoals de lift of inkomhal. Ook met de kosten voor verzekeringen, gas, elektriciteit of voor de syndicus trouwens.

Wil je investeren in een tweede verblijf aan zee, dan loont het om op voorhand het volledige financiële plaatje te bekijken.