Wat betekent de tweedeverblijfstaks voor je appartement aan de Belgische kust?

Tweedeverblijfstaks aan de kust

We zien ze meestal niet graag komen, maar belastingen horen bij het leven. Zo betaal je ook als eigenaar van een tweede verblijf aan de kust een specifieke lokale belasting: de tweedeverblijfstaks.

Tweedeverblijvers geven het toerisme dan wel een boost, ze brengen ook ‘lasten’ met zich mee. Omdat er meer volk in de kustgemeente is, moet er bijvoorbeeld meer politie worden ingezet. En omdat de lokale bevolking niet alle kosten zou moeten dekken, worden ze gefinancierd door de taks op tweede verblijven.

Wat houdt die tweedeverblijfstaks precies in?

Het is een belasting, verschuldigd door eigenaars van vastgoed die in een andere stad of gemeente hun domicilie hebben. Deze lokale taks verschilt van gemeente tot gemeente. Algemeen kun je stellen dat de tweedeverblijfstaks in de kustgemeenten schommelt tussen 550 en 1191 euro per jaar. Of je nu een villa of studio bezit, deze belasting houdt vaak geen rekening met de grootte of waarde van je tweede verblijf.

Hoe wordt het bezit van een verblijf aan de kust nog belast?

Als eigenaar van een tweede woning of appartement aan zee betaal je drie types belastingen: onroerende voorheffing, personenbelasting en de tweedeverblijftaks.

Ook als eigenaar van een tweede verblijf krijg je jaarlijks een aanslagbiljet voor de onroerende voorheffing (of ‘grondlasten’) in de bus. Dat bedrag wordt berekend op basis van het jaarlijks geïndexeerde kadastraal inkomen (KI) of dus een geschatte netto huuropbrengst. Hoeveel je hier moet betalen is ook afhankelijk van stad of gemeente. Het grootste deel van deze taks is voor het gewest en een kleiner deel voor de provincie en gemeente. Voor die laatste twee wordt er dan gesproken over opcentiemen.

Anders dan bij je eigen gezinswoning moet je je tweede verblijf aangeven in je personenbelasting, de belastingbrief die je dus elk jaar krijgt. Hiervoor geef je het niet geïndexeerde kadastraal inkomen (KI) in. De fiscus indexeert het aangegeven kadastraal inkomen en verhoogt het met 40 procent. Bezit je een appartement aan de kust, dan moet je daar jaarlijks belasting op betalen, op verschillende manieren zelfs. Wil je investeren, dan is dit dus een kostenpost om rekening mee te houden. Onze experts geven je graag een overzicht en advies zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan bij de aankoop van je droomwoning.