Zoveel kost je woning verkopen met een makelaar

Je woning verkopen met een makeaar: niet iedereen is overtuigd. En toch wegen de kosten nog vaak op tegenover de extra meerwaarde. Lees mee!

Je huis of appartement verkopen doe je niet elke dag. Een immomakelaar onder de arm nemen kan ervoor zorgen dat het proces niet maanden aansleept en dat jij je over het hele verkoopproces minder zorgen moet maken. Maar hoeveel kost dat nu, zo’n immomakelaar? Verkoop je je woning, dan wil je dat dit zo vlot mogelijk gebeurt. Lijkt het verkoopproces een gigantische berg waar je over moet? Dreig je te verdrinken in attesten, afspraken met de notaris en bezoekdagen? Een vastgoed- of immomakelaar heeft hier een pak ervaring mee en kan je helpen.

Hij weet wat een correcte vraagprijs is, stelt het hele dossier samen, verzorgt de publiciteit, plant de bezoeken in en coördineert de juridische afhandeling. Oef, een last van je schouders en een pak minder zorgen. Maar hoe zit het met het kostenplaatje van zo’n professioneel ‘te koop’-bordje aan je gevel? Want een woning verkopen met een makelaar, kan niet gratis zijn. Toch?

Percentage op de verkoopprijs

Een vastgoedmakelaar werkt natuurlijk niet gratis. Het makelaarsloon bedraagt in de meeste gevallen een percentage van de verkoopprijs. Een vast tarief is er niet, maar volgens het Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars mag je uitgaan van gemiddeld 3%. Daar moet je ook nog btw bij rekenen.

Is dat alles? Nee. Daar komen doorgaans nog dossierkosten bij. Dat zijn kosten die vooral doorgerekend worden voor het opvragen van de verplichte attesten en documenten. Meestal zijn dat nog een paar honderden euro’s.

LEESTIP: Probeer je beter zelf eerst je huis te verkopen voor je met een makelaar probeert?

Makelaarscontract

De vergoeding van de vastgoedmakelaar wordt vastgelegd in het makelaarscontract. Dat is meestal exclusief en heeft een looptijd van zes maanden. Tijdens de exclusiviteitsperiode mag je geen andere makelaars inschakelen of je woning zelf verkopen. Als verkoper ben je trouwens niet verplicht een exclusief contract te ondertekenen. Je kan verschillende vastgoedmakelaars tegelijk inschakelen. Zet dan wel duidelijke afspraken op papier.

Wat je zelf doet, doe je niet altijd beter. Zeker niet als het gaat over de verkoop van je eigendom. Het inschakelen van een immomakelaar is sowieso het overwegen waard. Je wint tijd, betaalt voor kennis van zaken, verkoopt aan de beste prijs en het bespaart je heel wat kopzorgen.