Zelf al een schatting doen van je huis of appartement? Dit zijn handige tips.

Als leek zelf de waarde van je eigendom gaan schatten: hoe begin je daaraan? Concrete tips van professionals in vastgoed. Lees ze hier!

Hoeveel zou jouw eigendom waard zijn? Wil je je huis of appartement verkopen, dan is het handig te weten hoeveel je er voor kan vragen. Een professionele schatter of makelaar helpt je uiteraard op weg, maar ook zelf kan je uitzoeken hoe een schatting werkt.

Zelf schatten door de ogen van een ander

Voor je begint te schatten is het niet slecht om je eigendom even te bekijken door de ogen van een potentiële koper. Waar zullen die op letten en wat kan de waarde van een appartement of woning dus bepalen?

  • Wat is de totale oppervlakte en bewoonbare oppervlakte?
  • De ligging: ligt je eigendom in het centrum of op het platteland? Zijn er scholen en openbaar vervoer dichtbij, of eerder industrie? De locatie heeft een heel grote invloed op de prijs.
  • Het aantal (slaap)kamers. Zijn er meerdere badkamers en is er berging bijvoorbeeld?
  • Is het een oude woning of appartement, of een nieuwbouw?
  • Is je appartement of huis volledig afgewerkt? Of moet er nog geschilderd en opgeknapt worden?
  • Is het dak in orde, moet de keuken nog verbouwd worden? Moeten er renovatiewerken uitgevoerd worden, dan zal dit uiteraard een negatieve invloed hebben op de prijs.
  • Ook de energiezuinigheid en een lage EPC-score kan de waarde doen toenemen.

Nu je weet wat de minpunten en troeven zijn van je woning of appartement, kan je zelf beginnen schatten.

Vergelijk de waarde van je eigendom

Een eerste tip is om je huis of appartement te vergelijken met gelijkaardige woningen in de buurt. Surf eens naar een immowebsite en kijk naar de vraagprijs van gelijkaardige woningen of appartementen. Bij de zoekfunctie kan je filteren op aantal slaapkamers, bewoonbare oppervlakte of staat van de woning.

Aan de hand van zoekertjes van andere woningen in de buurt kan je de prijs per vierkante meter berekenen. Deel de verkoopprijs door de totale oppervlakte. Vermenigvuldig de prijs per vierkante meter met het aantal vierkante meter van je woning. Zo krijg je al een idee.

Kadastraal inkomen



Ook het kadastraal inkomen (KI) kan helpen bij het schatten van je eigendom. De fiscale administratie bepaalt bij schatting een fictieve huurwaarde voor elke woning in België. Woningen die te koop staan en ongeveer hetzelfde KI hebben als jouw woning, bevinden zich ongeveer in dezelfde prijsklasse. Let er dan wel op dat het KI recent werd herzien.

Online tools voor een prijsschatting

Op het internet vind je heel wat programma’s die je helpen om je woning naar waarde te schatten. Je vult enkele gegevens in over je huis of appartement en krijgt meteen een vrij nauwkeurige eerste richtprijs.

Een schatting is geen exacte wetenschap. Het helpt je wél om een beter zicht te krijgen op de actuele waarde van je woning. En dat is belangrijk als je je huis of appartement wil verkopen. Vraag je te veel, dan loop je het risico dat je je eigendom niet verkocht krijgt. Anderzijds wil je je woning ook niet aan een te lage prijs verkopen.

Heb je een prijs in je hoofd? Laat die dan nog verder verfijnen. Onze experts helpen je graag op weg en geven je gratis en vrijblijvend een schatting van jouw eigendom.

Klaar voor verkoop? Dankzij onze gratis gids heb je alle tools om zelf je woning te verkopen!

Download gids