Wat is de rol van een syndicus bij de verkoop van een appartement?

Verkoop je je appartement, dan zijn daar gemeenschappelijke delen aan verbonden. Omdat de syndicus instaat voor het dagelijks beheer van de mede-eigendom of gemeenschappelijke delen van het gebouw, is ook hij een spilfiguur in de verkoop van je appartement aan zee.

Of het nu de lift is, de inkomhal, de tuin of de toegang tot de ondergrondse garage, het is de syndicus die instaat voor het dagelijks beheer van de mede-eigendom of de gemeenschappelijke delen van het gebouw. Bij de verkoop van je appartement is informatie over deze delen relevant, en daarom speelt de syndicus een belangrijke rol in het verkoopproces.

Welke informatieplicht heeft de syndicus?

Wil je je appartement verkopen, dan moet de kandidaat-koper correcte informatie krijgen over het pand, ook over de mede-eigendom. Enkel zo kan de koper met kennis van zaken over de koop beslissen. De syndicus is wettelijk verplicht om voorafgaand én bij het sluiten van de verkoopovereenkomst bepaalde informatie over de mede-eigendom te delen. Zitten er grote kosten aan te komen? Of zijn er samen met andere eigenaars in het gebouw bepaalde beslissingen genomen? Hoeveel betalen mede-eigenaars om de dagelijkse kosten van de gemeenschappelijke delen te dekken?

Wanneer moet de syndicus de informatie aanleveren?

Wordt er voorafgaand aan het sluiten van de verkoopovereenkomst informatie gevraagd door de verkoper, notaris of makelaar, dan moet de syndicus binnen de 15 dagen de gevraagde info meedelen. Ook bij het opstellen van de authentieke akte bij de notaris moet de syndicus informatie over de verdeling van de gemeenschappelijke kosten meegeven. Dat gaat dan bijvoorbeeld over goedgekeurde offertes voor geplande werkzaamheden waar nog geen provisie voor opgevraagd werd. Binnen de 30 dagen moet de syndicus de informatie aanleveren.

Wat als de nodige informatie ontbreekt?

Dan kan het ondertekenen van de akte uitgesteld worden. Een andere oplossing is om een opschortende voorwaarde te laten toevoegen. Dankzij die voorwaarde zal de verkoop dan enkel plaatsvinden wanneer de informatie binnen de 14 dagen wordt aangeleverd én voor de koper niet nadelig is.

Ben je van plan om zelf je appartement te verkopen? Lees dan zeker onze gids vol handige tips!

Download gids