Moet de elektriciteit gekeurd zijn bij de verkoop van vastgoed?

Wil je je woning verkopen, dan ben je verplicht om eerst de elektriciteit te laten keuren. Een verouderde of slecht onderhouden elektrische installatie kan kortsluiting of zelfs brand veroorzaken. Is het keuringsverslag negatief? Dat is gelukkig niet het einde van de wereld.


keuring van de elektriciteit voor verkoop van je huis of appartement

Heb je plannen om je woning te verkopen? Zet alvast ‘elektriciteit laten keuren’ op de to-dolijst. Zo’n keuring moet worden uitgevoerd door een controleur, erkend door de Minister van Energie. Op de website van FOD Economie vind je een lijst met contactgegevens. Na de keuring krijg je een gedetailleerd elektriciteitsattest met verslag. Dat verslag moet ten laatste bij het verlijden van de authentieke akte aan de koper worden overhandigd.

Is zo’n keuring van de elektriciteit bij het verkopen van vastgoed verplicht?

Ja. Omdat slecht werkende elektrische installaties heel wat risico’s met zich meebrengen, ben je verplicht om bij de verkoop van je woning of appartement een keuring te laten uitvoeren. Zonder keuringsattest kan de verkoop niet doorgaan.

Dat is zeker het geval bij woningen ouder dan 1 oktober 1981. Veel oude installaties voldoen namelijk niet aan de huidige normen.

Voor de verkoop van een woning gebouwd na 1 oktober 1981 zijn de attesten en keuringen normaal al voorhanden. Zijn er ondertussen wijzigingen gebeurd aan de elektrische installatie, vind je het attest niet meer terug of is het attest ouder dan 25 jaar, dan moet je de intallatie opnieuw laten keuren.

Dit zijn alle documenten die nodig zijn bij de verkoop van vastgoed. Hier vind je een volledig overzicht van de documenten.

Werd je elektrische installatie afgekeurd?

Dat is geen ramp en wil ook niet zeggen dat de verkoop niet meer kan doorgaan. Ook als je installatie niet wordt goedgekeurd, kan je je huis of appartement nog verkopen.

Het attest dient vooral om de koper van je woning in te lichten. Is het negatief, dan is de koper wel verplicht de installatie zo snel mogelijk te laten controleren en aan te passen. Na het verlijden van de akte heeft de koper 18 maanden de tijd om de installatie opnieuw conform te laten maken. Is de installatie geïnstalleerd na 1981, dan heeft de koper een jaar de tijd. 

Toch wel belangrijk dus, zo’n keuring. Alleen een goed functionerende elektrische installatie is veilig en dus een must voor elke woning.

Laat je bijstaan door onze experts