Een appartement aan de kust? De aantrekkingskracht blijft.

Droom je van een appartement aan zee? Je bent niet alleen. Wonen aan zee wordt steeds populairder en aan de Belgische kust wordt dus opvallend veel vastgoed verkocht.

We snappen het wel. Frisse zeelucht, elke dag vakantiegevoel, verse vis en crème-glace, sporten met zicht op zee en ook de (klein)kinderen komen graag op bezoek. Aan zee is het goed wonen, en dat blijkt ook uit de Kustbarometer van de Federatie van het Notariaat. Dus een appartement aan de kust is nog zo gek niet.

Kustvastgoed in trek

In de eerste helft van 2021 stegen de vastgoedtransacties met bijna 39 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Corona zou de groei nog hebben versterkt, omdat tweedeverblijvers minder geneigd zouden zijn om vastgoed in het buitenland te kopen en investeren in vastgoed een veilige belegging blijft. De verkoop van vastgoed aan de kust heeft dus alle wind in de zeilen.

Grootste trekpleisters

Oostende en Knokke blijven de grote trekpleisters, gevolgd door Koksijde en Nieuwpoort. Maar vooral in Heist-aan-zee steeg het aantal transacties in 2021. Instapklare en ruime appartementen met terrassen doen het goed. Door corona zijn kopers veeleisender geworden en gaan ze echt op zoek naar een tweede verblijf dichtbij huis waar ze altijd naartoe kunnen en waar ze niets tekortkomen.

Vastgoedprijzen

Ook de prijzen van (nieuwbouw)appartementen aan de kust nemen toe, maar toch is die stijging een pak minder hoog dan je zou verwachten. De gemiddelde prijs voor een appartement aan de kust bedroeg in het eerste semester 299.030 euro en dat is 4,1% meer dan in 2020. Rekening houdende met de inflatie, stijgen de prijzen aan de kust minder sterk dan in heel België.

Grote prijsverschillen

De prijs varieert heel sterk van gemeente tot gemeente. Dijkappartementen zijn uiteraard ook een pak duurder dan appartementen in het hinterland. Hoe meer kamers een appartement telt, hoe hoger de prijsstijging. Ook dat is grotendeels te verklaren door corona. Kopers zijn meer dan ooit op zoek naar ruimere appartementen waarvan het aanbod kleiner is. Dat zorgt dat de prijzen van appartementen met drie slaapkamers meer stijgen.

De prijs van een kustappartement hangt dus van een aantal factoren af. Als je weet hoe en waar te zoeken, zijn er echt wel mogelijkheden. Op zoek naar een heerlijke plek aan de Belgische kust? Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie.