Huis gekocht? Zo lang moet je wachten op het verlijden van de akte

Van optie of akkoord naar compromis tot het uiteindelijke verlijden van de akte. Daarna is alles rond en kan het nieuwe avontuur starten.

Verlijden van de akte. Klinkt altijd wat luguber, maar dat is het allesbehalve. Heb je een huis of appartement gekocht, dan wil je graag snel verhuizen. Toch hoef je je niet te haasten om de verhuisdozen te vullen. Zelfs na het tekenen van het compromis moet je vaak nog enkele maanden wachten tot je de sleutel van je nieuwe woning in handen hebt.

Misschien ben je al lang op zoek, heb je tientallen huizen bezocht en lag je ook al een paar nachten wakker om pro’s en contra’s af te wegen? Heb je eindelijk je droomhuis gevonden, wordt je geduld weer op de proef gesteld. Zelfs na het tekenen van het compromis moet je nog enkele maanden wachten tot je kunt verhuizen.

Compromis

De verkoper heeft je bod geaccepteerd, proficiat! Om de verkoop officieel te maken, wordt het compromis (of onderhandse verkoopovereenkomst) opgesteld. En hoewel dat document ook vaak de voorlopige verkoopovereenkomst wordt genoemd, is het compromis definitief en dus bindend. Van zodra je je handtekening hebt gezet, is de verkoop gesloten en is er geen weg terug.

Notaris

Toch ben je op dat moment nog niet officieel eigenaar en zal je ook de sleutels niet in handen hebben. Eerst wordt je geduld nog even op de proef gesteld. Om eigenaar te worden van de nieuwe woning, moet de notaris nog komen tot het verlijden van de akte. Hij zal het compromis gebruiken als basis voor het opstellen van de notariële akte.

Vier maanden

Van zodra de onderhandse verkoopovereenkomst is afgesloten, moet de notariële akte binnen de vier maanden ondertekend worden. De notaris heeft die tijd nodig om de akte op te stellen. In die periode doet hij ook de nodige controles, opzoekingen of vraagt hij attesten aan. Tijdens die periode maak jij als koper al de registratierechten op de woning over aan de notaris.

Waarom deze notariële verkoopakte na ondertekening van het compromis nog nodig is? Vooral om ook buitenstaanders op de hoogte te brengen van de verkoop. Zo kunnen derden geen aanspraak meer maken op de woning.

Geduld…

… is een mooie deugd, zeker bij het kopen van een woning. Na het verlijden van de akte – zo’n vier maanden dus ongeveer na het ondertekenen van het compromis – ontvang je de sleutel en kan je dus ook de verhuis beginnen plannen. Succes!

Wens je meer info?

Contacteer onze experts