Wat zijn de gemeenschappelijke kosten bij de aankoop van een appartement?

Een appartement kopen: dat appartement is onderdeel van een residentie. En die residentie moet ook op orde gehouden worden. Welke kosten brengt dit mee?

Koop je een appartement, dan zijn daar gemeenschappelijke delen aan verbonden. En daar horen ook weer gemeenschappelijke kosten bij. Wat valt daar onder? En kan je bij de aankoop al inschatten hoeveel ze je zullen kosten?

Naast de private kosten voor je eigen appartement, komen er bij een appartement aan zee ook een aantal kosten bij voor de gemeenschappelijke delen van het gebouw, zoals de inkomhal, lift, trappen of tuin. Het onderhoud van de lift moet betaald worden, de inkom moet worden gepoetst of de tuinman moet betaald worden. Maar er zijn ook nog kosten voor verzekeringen, elektriciteit of die van de syndicus. Van lift tot inkomhal, het is immers de syndicus die instaat voor het dagelijks beheer van de mede-eigendom of gemeenschappelijke delen van het gebouw. En een goede syndicus kan je heel wat kopzorgen of onaangename verrassingen besparen.

De belangrijke rol van de syndicus

Als kandidaat-koper moet je correcte informatie krijgen over het pand, ook over de gemeenschappelijke delen en de kosten die daarmee verbonden zijn. De syndicus is wettelijk verplicht om voorafgaand én bij het sluiten van de verkoopovereenkomst bepaalde informatie over de mede-eigendom te delen. Zitten er grote kosten aan te komen? Of zijn er samen met andere eigenaars in het gebouw bepaalde beslissingen genomen? Hoeveel betalen mede-eigenaars om de dagelijkse kosten van de gemeenschappelijke delen te dekken?

Je hebt het recht om een kopie te vragen van de laatste afrekeningen die de syndicus opmaakte. Daar kan je lezen hoeveel de kosten de afgelopen jaren bedroegen. Je kan ook de verslagen van de algemene vergaderingen opvragen (van de laatste drie jaar). Daarin kan je lezen welke werken er aan het gebouw werden goedgekeurd en kan je zo inschatten welke (renovatie)kosten er zitten aan te komen.

Reglement van mede-eigendom

De rechten en plichten van alle mede-eigenaars wordt altijd vastgelegd in een reglement van mede-eigendom. Hoe groot de kosten zijn, hangt af van gebouw tot gebouw. Toch kan je stellen dat luxueuzere appartementsgebouwen en oudere gebouwen meer kunnen kosten. Hoe meer luxe – een zwembad bijvoorbeeld – hoe meer onderhoudskosten, en hoe ouder het gebouw, hoe meer kans op herstellingswerken.

Niet elk appartement draagt trouwens evenveel bij in de gemeenschappelijke kosten. De eigenaar van een appartement met drie slaapkamers zal vermoedelijk meer moeten betalen dan de eigenaar van een eenkamerappartement. En woon je op het gelijkvloers dan moet je misschien niet bijdragen in de kosten voor de lift. Om te weten hoe dit geregeld is in het appartement dat jij gaat kopen, kan je het reglement van mede-eigendom opvragen.

Verhuur je je pand, dan kan je een deel van de gemeenschappelijke kosten ook gedeeltelijk of volledig doorrekenen aan de huurder. Je laat dan beter alle kosten en lasten zo gedetailleerd mogelijk opnemen in het huurcontract.

Tips nodig, of meer informatie? Contacteer gerust een van onze experts.

Sta je op het punt een appartement te kopen?

Laat ons verder babbelen...