Moet je je appartement verkopen als er een bod is bij de makelaar?

Wat als je een bod binnenkrijgt? Moet je dan verkopenn bij de makelaar of zijn er nog andere opties? Een verduidelijking in 300 woorden.

Jouw eigendom zo vlot mogelijk aan de beste prijs verkopen, dat is onze job. Maar wat als er al vrij snel een bod aan vraagprijs komt? Ben je dan verplicht om je appartement te verkopen?


Met een sterke verkoopstrategie proberen we je appartement zo snel mogelijk aan een nieuwe eigenaar te helpen. We plaatsen je appartement op onze website en social media en nemen je pand mee in onze communicatie en documentatie.

Vraag je je soms af of je verplicht bent om je appartement te verkopen wanneer een kandidaat-koper akkoord gaat met de vraagprijs? Het antwoord is neen. En we leggen dit graag even uit.

Extra info: Hoeveel vraagt een makelaar voor zijn werk en wat doet ie daarvoor?

Uitnodiging om te onderhandelen

Stel je als verkoper een vraagprijs voor je appartement voorop, dan volstaat het niet dat een kandidaat-koper die prijs biedt om een koop te hebben. De vraagprijs is namelijk geen bindend aanbod, maar een uitnodiging om te onderhandelen of om een bod te doen.

Je bent dus niet verplicht om je appartement te verkopen als een kandidaat-koper je de vraagprijs biedt. Je kan perfect zeggen dat je weigert om met die persoon in zee te gaan. Je kan zelfs verkopen aan iemand anders tegen een hogere, lagere of dezelfde prijs.

Tegenbod is wel bindend

Heb je als verkoper de vraagprijs geweigerd, dan kunnen de onderhandelingen beginnen. Doe je als verkoper een tegenbod en is de koper bereid dat te bieden, dan is er wel geen weg terug. Een tegenbod dat aanvaard wordt, is dus wel bindend.

Verkoper aan zet

Zelfs als er dus een vraagprijs geafficheerd wordt en een koper die prijs ook effectief geboden heeft, is het nog steeds jij als verkoper die beslist. Aanvaard je de geboden vraagprijs en verkoop je al je appartement, of niet?

Heb je nog vragen of bekommernissen? Wij zoeken het graag voor je uit!

Liever je woning zonder makelaar verkopen?

Ontdek onze gids