De ‘notariskosten’ en het ereloon helder uitgelegd

Wil je een huis of appartement kopen, dan weet je maar beter hoe je er financieel voor staat. Bovenop de aankoop van vastgoed komen ook nog de beruchte ‘notariskosten’. Een nogal vage term die we graag even voor je uitlichten.

Notariskosten bestaan uit meer dan kosten aan de notaris.

Ben je van plan een verkoopovereenkomst te ondertekenen, dan komen er nog notariskosten bovenop de verkoopprijs. Dat dit volledige bedrag naar de notaris zou gaan, is een misvatting. De kosten worden in één keer geïnd, maar worden verdeeld over verschillende partijen.

Waaruit bestaan die notariskosten eigenlijk?

Bovenop zijn ereloon en de kosten voor het opzoekingswerk, ontvangt de notaris ook belastingen en administratieve kosten die hij of zij meteen doorstort naar de overheid.

De registratierechten

In België betaal je bij elke aankoop van onroerend goed verkooprechten of registratierechten. In Vlaanderen bedragen die 6% voor je eerste en enige woning. Op een tweede verblijf wordt 10% registratierechten gerekend. Dit is meteen ook de grootste kostenpost die de notaris ontvangt. Hij stort dit bedrag meteen door naar de bevoegde overheidsinstantie.

LEESTIP: Alle attesten die bij een verkoop van je vastgoed komen kijken.

Het ereloon van de notaris

De erelonen zijn bij wet vastgelegd en kunnen dus niet onderhandeld worden. Bij de berekening ervan wordt ook geen rekening gehouden met het aantal uren dat de notaris werkt aan jouw dossier. Gemiddeld bedraagt het ereloon 1% van de verkoopprijs. Het percentage is degressief: hoe hoger de verkoopprijs, hoe lager het percentage.

Koop je een woning van € 150.000, dan wordt het ereloon als volgt berekend:

4,56% op schijf tot € 7.500 -> € 342,00
2,85% op schijf van € 7.500 tot € 17.500 -> € 285,00
2,28% op schijf van € 17.500 tot € 30.000 -> € 285,00
1,71% op schijf van € 30.000 tot € 45.495 -> € 264,96
1,14% op schijf van € 45.495 EUR tot € 64.095 -> € 212,04
0,57% op schijf van € 64.095 EUR tot € 150.000 -> € 489,66


In dit voorbeeld betaal je dus € 1.878,66 ereloon aan de notaris, een belangrijk deel van de notariskosten.

Aktekosten

Het spreekt voor zich dat de notaris heel wat opzoekingen moet doen, attesten moet opvragen en ook administratieve formaliteiten moet vervullen. Dit bedrag is niet wettelijk vastgelegd en kan dus verschillen van notaris tot notaris.

Btw

Op het ereloon en de administratiekosten moet de notaris 21% btw inhouden. Dat bedrag maakt de notaris over aan de overheid. Dit zijn dus strikt genomen geen notariskosten, maar ze komen wel op zijn of haar rekening.

Transcriptiekosten of kosten van de overschrijving

Na het verlijden van de akte van jouw woning, zorgt de notaris ook voor de overschrijving van de verkoopakte naar het hypotheekkantoor. Deze overschrijving bedraagt € 230. Deze hypothecaire overschrijving is verplicht. 

Extra kosten bij je hypothecaire lening

Ook bij het aangaan van je lening komt de notaris tussen. Dus ook bij het afsluiten van je hypothecair krediet, zijn er bijkomende kosten. Zo moet er een registratierecht betaald worden van 1% op het totaal geleende bedrag.

Correcte inschatting

Een hele boterham dus en een grote hap uit je budget. Online vind je heel wat modules die indicatieve berekeningen maken van de kosten die je zal moeten betalen bij de aankoop van je woning. Wil je weten hoeveel geld je exact opzij moet zetten? Vraag je notaris om een correcte inschatting te maken of vraag raad aan onze experts.

Nood aan meer uitleg en advies?