De leukste wandelingen aan de kust

Een prachtige wandeling langs de kust zuivert je geest, brengt je helemaal tot rust en geeft je een echte boost. Langs de kust lopen vele mooie wandelpaden die de moeite waard zijn. Wist je dat de Kustwandelroute de hele Vlaamse Kustlijn overspant? Het wandelpad ligt tussen De Panne en Knokke-Heist en bestaat uit zowel verharde als onverharde wandelwegen. Ben jij op zoek naar de leukste wandelingen aan de kust? Lees dan snel verder om te ontdekken welk deel jij echt niet mag missen.

Wandelen langs de Vlaamse kust

De Kustwandelroute biedt zeer veel afwisseling. Zo wandel je het ene stuk langs zee en over het strand, terwijl je het volgende moment weer door de duinen loopt, langs slikken en schorren. Doordat deze route uit een netwerk van verharde en onverharde wandelwegen staat, stel je eenvoudig jouw ideale wandeling samen. Zo kom je bijvoorbeeld langs plekken die je meenemen in de oorlogsgeschiedenis of waar je meer ontdekt over de Belle Epoque. Je maakt steeds opnieuw een andere keuze, waardoor je niet uitgekeken raakt op de wandeling. Er valt iedere keer weer wat nieuws te ontdekken! Als je het hebt over de leukste wandelingen aan de kust, kom je dus al snel uit bij de uitgebreide Kustwandelroute.

Bewegwijzerde knooppunten

Er zijn maar liefst 140 knooppunten, zodat jij je wandeling start en eindigt waar je maar wil. Onderweg zijn er verschillende rustpunten waar je geniet van een zelf meegebrachte lunch of snack. De veilige verharde en onverharde wandelpaden zijn via genummerde knooppunten met elkaar verbonden. Dit zorgt ervoor dat je de weg niet kwijt raakt en eenvoudig keer op keer een interessante route uit kunt stippelen. Bepaal de gewenste lengte van de route met behulp van de kilometeraanduiding op de kaart.

Verschillende instappunten

Je kunt je wandeling overal starten, maar het valt aan te raden om bij een 'instappunt' te starten. Je herkent dit punt aan het startbord, voorzien van meer informatie over de wandeling, een overzichtskaart en bewegwijzering. Ieder startpunt is goed bereikbaar, er is voldoende parkeergelegenheid en aansluiting op openbaar vervoer. De wandelwegen zijn in twee richtingen bewegwijzerd. De knooppunten zijn te herkennen aan het rechthoekige bord met daarop het knooppuntnummer en richtingaanduidingen naar de volgende knooppunten. De doorverwijsbordjes tussen de knooppunten doen de rest.

Je stelt zelf jouw ideale kustwandeling samen. Lang of kort, langs het strand of meer landinwaarts, je hebt maar liefst 180 kilometer aan wandelpaden om uit te kiezen. Er lopen twee wandellussen parallel en ononderbroken tussen De Panne en Knokke-Heist. Deze worden op diverse plaatsen verbonden door dwarse paden, waardoor je zelf de lengte van je route bepaalt. Het enige dat je nodig hebt is de mobiele app of kaartbrochure voor de Kustroute. Deze is te koop bij de Diensten voor Toerisme aan de Kust.

Wandeling combineren met Kusttram

Haast de helft van de haltes van de Kusttram liggen op of vlakbij het traject van de wandelroutes langs de kust. Hierdoor combineer je jouw wandeling gemakkelijk met een ritje met de Kusttram. Ideaal als je een stukje van de wandeling over wilt slaan of als je moe bent en op je gemak terug naar het beginpunt wilt gaan. Op de wandelkaart van de Kustwandelroutes zijn de tramhaltes duidelijk aangeduid en veel van de haltes zijn zelfs bestempeld als ‘instappunt’. Zo kom je dus ook zonder auto bij meerdere startpunten voor jouw wandeling langs de kust.

Wist je dat je vanuit huis alvast je route kunt bekijken? De paden zijn namelijk virtueel te vinden via Google Streetview.

Wil je wat meer tijd spenderen aan de kust? Dan kan je een vakantieappartement huren bij Caenen. Zo kan je uitslapen na een lange, gezonde wandeling aan de Belgische kust.

Boek jouw vakantieappartement