Financiële ademruimte dankzij het overbruggingskrediet

overbruggingskrediet: een welkome hulp

Wat als je het geld van een verkoop nog niet binnen hebt, en je toch al nieuw vastgoed wil kopen: enter het overbruggingskrediet.

Je wil graag je huidige woning verkopen om naar een nieuwe te verhuizen. Goed plan, maar wat als je oude woning nog niet is verkocht? Een overbruggingskrediet is een veilige tussenstap. Het krediet geeft je wat tijd en extra geld om de financieel zwaardere periode tussen de aan- en verkoop te overbruggen.

Gezinsuitbreiding kan ervoor zorgen dat je huidige woning of appartement te klein geworden is. Of misschien ben je onverwacht op je droomhuis gebotst? Je staat in elk geval op het punt een nieuwe woning te kopen, je huidige is nog niet verkocht en je kan je geen tweede hypothecaire lening permitteren zolang je eerste nog loopt. Dan is zo’n overbruggingkrediet de ideale tussenstap tot je huis of appartement is verkocht.

Om een goed financieel plan klaar te hebben, weet je overigens best hoeveel je huidige huis of appartement waard is. Een deskundige én gratis schatting kan je altijd aanvragen bij één van onze kantoren.

Bij een overbruggingskrediet schiet een kredietverstrekker het bedrag voor dat je zal krijgen bij de verkoop van je eigendom, zodat je de opbrengst al kan financieren in je nieuwe woonst.

Zo’n overbruggingskrediet, hoe gaat dat in zijn werk?

Stel dat je een nieuwe, grotere woning wil kopen van 300.000 euro. Je hoopt je huidige woning te verkopen voor 250.000 euro maar je hebt nog geen koper. Je lopende hypotheeklening loopt nog waardoor je bij de verkoop een bedrag moet betalen van 150.000 euro. Je zou dus 100.000 euro overhouden. Dat bedrag heb je nodig om je nieuwe woning te kopen maar dat is er nog niet. Om deze periode te overbruggen kan je een overbruggingskrediet afsluiten van 100.000 euro.

Het gaat om een kortlopend krediet (meestal enkele maanden tot maximaal twee jaar). Gedurende de periode dat je wacht op het geld van de verkoop, betaal je enkel de interesten verschuldigd op de ontleende som. Je hoeft dus geen kapitaal af te lossen zoals bij een gewoon woonkrediet. Van zodra de verkoopakte van de oude woning wordt getekend zal ook het overbruggingskrediet in één keer worden afgelost.

Wat zijn de voor- en nadelen van een overbruggingskrediet?

Het belangrijkste voordeel van een overbruggingskrediet is financiële ademruimte. Je vermijdt een zware hypothecaire lening op je nieuwe woning en je lost geen kapitaal af. Ook de flexibiliteit is een plus. Je wint tijd, hoeft je woning niet aan de eerste de beste te verkopen en kan wachten op een goed bod. Dat vermindert de druk en zorgt voor gemoedsrust.

Zijn er ook nadelen aan verbonden? Ja. Het krediet blijft een tussenstap. Krijg je de woning niet verkocht binnen de afgesproken termijn, dan is verlengen niet goedkoop. Sluit je overbruggingskrediet dus best af voor een voldoende lange periode en voor een bedrag dat niet te hoog is. Hou er ook rekening mee dat de rente van een overbruggingskrediet hoger is dan die van een hypotheek en dat er nog verborgen dossierkosten door de kredietverstrekker aangerekend zullen worden.

Hoe zit het fiscaal met een overbruggingskrediet?

Aangezien de looptijd heel kort is, is er geen fiscaal voordeel met betrekking tot de kapitaalaflossing. Verkoop je je woning en eindigt dus de hypotheek van je oude woning, loop je ook het risico de woonbonus te verliezen. Sinds 1 januari 2020 is in Vlaanderen de woonbonus afgeschaft en voor de nieuwe lening krijg je geen nieuw fiscaal voordeel.

Bij het aangaan van een nieuwe lening in combinatie met een overbruggingskrediet geven sommige banken de mogelijkheid om de woonbonus over te dragen van je oude lening op je nieuwe door middel van een pandwissel. Het loont dus zeker om je goed te laten adviseren en om alle voorwaarden bij overbruggingskredieten bij verschillende kredietverstrekkers te vergelijken.