Hoeveel belasting betaal je op de meerwaarde bij verkoop?

Belasting op de meerwaarde bij verkoop = de toename van de waarde van je vastgoed bij verkoop binnen de 5 jaar. Ontdek hoeveel die bedraagt.

Meerwaardebelasting, je hebt er misschien al van gehoord, maar wat is het precies? Verkoop je een huis, wanneer word je dan belast op ‘meerwaarde’ en hoeveel moet je betalen?

Verkoop je vastgoed, dan hoop je daar vooral winst uit te halen, dat is logisch. Maar wist je dat je op die winst soms een ‘meerwaardebelasting’ moet betalen? Verkoop je de woning binnen de vijf jaar na aankoop met winst, dan kan je belast worden op deze meerwaarde.

Belasting

De meerwaardebelasting bedraagt 16,5% op het verschil tussen de aan- en verkoopprijs van het pand. Ook de gemeentebelasting moet daar nog bijgerekend worden. Je betaalt die belasting wel alleen als je binnen de vijf jaar winst maakt. Na die vijf jaar valt de meerwaardebelasting weg.

Leestip: Zoveel attesten moet je verzamelen bij de verkoop van je vastgoed

Meerwaarde bij verkoop = winst?

Niet het volledige verschil tussen aan- en verkoopprijs wordt belast. Om heel precies te zijn beschouwt de fiscus als winst het verschil tussen de netto verkoopwaarde en de forfaitaire, verhoogde aankoopwaarde. De netto verkoopwaarde is de verkoopwaarde min de verkoopkosten (publiciteit bijvoorbeeld). De forfaitair verhoogde aankoopwaarde is de aankoopwaarde plus een kwart aankoopkosten.

Niet op eigen woning

Goed om te weten: verkoop je je eigen woning met winst, dan betaal je geen belasting. En voor de volledigheid: je eigen woning is de woning waar je gedomicilieerd bent, woont met je gezin en waar je het jaar voor de verkoop minstens zes maanden hebt gewoond.

Nog een uitzondering wordt gemaakt voor vastgoed dat je verkoopt met meerwaarde na een erfenis. Dan betaal je ook geen belasting op de meerwaarde bij verkoop, maar wel successierechten.

Conclusie?

Heb je dus een huis gebouwd of gekocht (waar je niet in woont) en wil je dat binnen de vijf jaar opnieuw verkopen, dan wordt een deel van de verkoopwinst belast tegen 16,5% (plus gemeentebelasting). Ook bij de verkoop van grond betaal je meerwaardebelasting, en hier zijn de voorwaarden zelfs nog strenger.


Wil je dus een pand verkopen? Laat je goed adviseren over de fiscale gevolgen en de mogelijke addertjes onder het gras. Want eventjes wachten kan positieve gevolgen hebben voor de belasting op de meerwaarde bij een verkoop.

Denk je er aan om je woning zelf te verkopen? Download dan zeker onze gratis gids!

Gids downloaden